Ideja

Svaku Vašu ideju možemo pretvoriti u gotov proizvod.

Projektiranje

Nakon što nam prezentirate ideju, istu ćemo projektirati i pripremiti za proizvodnju.

Izrada

Izrada tiskanih pločica i projekata vrši se korištenjem najmodernijih strojeva i tehnologija.

Montaža

Nakon izrade tiskane pločice, za Vas ćemo nabaviti i montirati komponente potrebne za rad.

Testiranje

Prije nego Vašu ideju u potpunosti realiziramo, vrši se detaljno vizualno i tehničko testiranje proizvoda.

Gotov proizvod

Po završetku procesa, isporučiti ćemo Vašu ideju u obliku gotovog, testiranog i funkcionalnog proizvoda.

Od ideje do realizacije.

Razvoj elektroničkih sklopova

Nakon što nam prezentirate Vašu ideju odnosno elektronički sklop koji želite razviti započinje prvi korak realizacije ideje, a to je projektiranje elektroničkih sklopova. Sukladno specifikacijama i zahtjevima Vašeg projekta izrađuje se elektronička schema te se odabiru komponente koje će se koristiti u radu elektroničkog sklopa. Preko 30 godina iskustva u projektiranju i razvoju elektroničkih sklopova omogućava nam kvalitetno, brzo i pouzdano projektiranje sklopa na način koji će osigurati izuzetne performanse Vašeg sklopa.

Projektiranjem se izrađuje montažna shema, shema komponenata, shema tiskanih vodova, shema bušenja i drugi elementi potrebni za izradu tiskanih pločica. Za projektiranje se upotrebljavaju najmoderniji računalni programi. 

izrada tiskanih pločica

Elektronički sklop sastoji se od raznih elektroničkih komponenata povezanih vodovima na određen način. Povezivanje elektroničkih komponenata izvodi se na tiskanim pločicama. Na podlozi ( vitroplast ) nalazi se akširana bakrena folija koja se određenim postupcima djelomično skida sa podloge te ostaju vodovi koji povezuju komponente, sukladno specifikaciji projekta. Na te vodove se na određenim lemnim mjestima montiraju i spajaju izvodi elektroničkih komponenata dok linije ili površine služe za povezivanje elemenata. Širina takvih tiskanih vodova ovisi o struki koja kroz njih prolazi, estetskom izgledu te naravno namjeni pločice. 

Upravo je izrada tiskanih pločica osnovni dio poslovanja naše tvrtke, a 30 godina iskustva u kombinaciji s kontinuiranim usavršavanjem i korištenjem modernih strojeva u cijelom procesu osiguravaju visoko kvalitetne tiskane pločice za sve vrste projekata. 

Tehnički parametri izrade tiskanih pločica

 • Materijal : FR-4 vitroplast, keramika, teflon i ostali materijali po narudžbi
 • Debljina podloge : 0.2 mm do 4 mm
 • Debljina folije : 18um do 105um
 • Minimalni provrt : 0.4 mm
 • Maksimalna dimenzija : 300 x 600 mm
 • Širina vodova : 0.2 mm
 • Razmak između vodova : 0.2 mm
 • Zaštitne lak : standardno zelene boje ili po izboru
 • Oznaka komponenti : standardno bijela ili po izboru

Vrste prevlaka na tiskanim pločicama

 • Elektrolitski bakar
 • Elektrolitski kositar
 • Kemijski kositar
 • HASL kositar 10 um
 • SVE VRSTE PREVLAKA SU BEZ OLOVA ( RoHS )

Usluge kod izrade tiskanih pločica

 • Izrada grafičkih filmova na foto ploteru
 • Izrada diazo filmova
 • Izrada dizajna PCB - a
 • Usluge montaža SMD i THT komponenti

Dokumentacija potrebna za izradu tiskanih pločica

 • PCB datoteka /
 • Gerber datoteka i drill fie /
 • Postojeća dokumentacija

Nabava elektroničkih komponenti

Bez obzira na veličinu serije izrađenih tiskanih pločica, sukladno specifikaciji projekta u mogućnosti smo Vam ponuditi i nabavu elektroničkih komponenti potrebnih za rad Vašeg sklopa. Nabavu komponenti vršimo u suradnji sa dugogodišnjim partnerima čime osiguravamo kvalitetne komponente po povoljnim cijenama, a u mogućnosti smo nabaviti preko 99% elektroničkih komponente potrebnih za rad. Široko razvijena mreža distributera s kojima imamo dugogodišnju i kvalitetnu suradnju….

Montaža komponenti

Montaža pripremljenih komponenti na tiskanu pločicu je složen proces spajanja elemenata s pločicom čime se postiže međusobna povezanost elemenata i rad sklopa, a izvodi se ručnim ili strojnim lemljenjem. Bez obzira na vrstu montaže komponenti, velika pozornost se pridaje kvaliteti spoja kako bi se napravio čvrst spoj visoke provodljivosti. Zašto je to bitno ?  Loši spojevi stvaraju cijeli niz problema. Mala vodljivost povećava otpor i dolazi do nepotrebnog zagrijavanja pločice, a samim time i komponenata što u krajnosti može dovesti do nepredviđenog rada sklopa ili čak i prestanka rada. Upravo zato, veliki trud ulažemo da se montaža komponenti odradi profesionalno i u skladu s propisima struke kako bi dobili savršene spojeve i osigurali optimalan rad sklopova.

Testiranje

Kod nas je testiranje kvalitete proizvoda imperativ i vrši se nakon svakog postupka ( nakon bušenja, metalizacije, osvjetljavanja, kositrenja, jetkanja … ) na povećalu x40 te elektroničkim testerom. Iako se kroz cijeli proces proizvodnje ulaže velika pozornost u osiguranje kvalitete, prije isporuke sklopa vrši se i detaljno pregledavanje i testiranje spojeva, izdržljivosti, provodljivosti i ispravnosti korištenjem vizualnih i specijaliziranih uređaja. Time postižemo certificiranu garanciju kvalitete i Vaše zadovoljstvo.

 

Projektiranje i razvoj led rasvjete

 

Što je LED ? 

LED ( Light – Emitting Diode)  je čip poluvodič koji električnu energiju direktno pretvara u svjetlost. Boja svjetlosti LED diode ovisi o materijalu od kojeg se proizvodi LED čip, a osnovne boje koje se koriste su bijela, crvena, plava i zelena, a kombinacijom tih materijala dobivamo razne boje i nijanse LED čipova. Za izradu klasične rasvjete se koristi LED čip koji emitira bijelu boju i to u spektru od 2700 do 6000 K ( Kelvina ) koji određuju toplinu i nijansu svjetla, a ovaj raspon označava širinu spektra od boje žarne niti do danje svjetlosti. Impresivno, zar ne ?

Prednosti LED rasvjete ? 

LED rasvjeta se smatra rasvjetom budućnosti jer uz znatno manju potrošnju energije u usporedbi sa standardnom rasvjetom dobivamo jednaku snagu, a postižemo znatnu uštedu. Standardna rasvjeta svjetlost postiže korištenjem žarne niti koja ima izuzetno veliki otpor te se prolaskom struje zagrijava do mjere da emitira svjetlost, uz velike gubitke koji se stvaraju zagrijavanjem i otporom. LED rasvjeta koristi visoko provodljivi čip i upravo visoki koeficijent iskorištenosti koji odlazi u svjetlost, a mali koji odlazi u zagrijavanje i gubitke tijela omogućuje jednaku jačinu rasvjete uz znatno manju potrošnju energije. Prema istraživanju Europske Unije, ušteda samo jednog tijela u prosječnom radu je otprilike 40 kuna godišnje. Uz manju potrošnju energije, druga velika prednost LED rasvjete prema klasičnoj rasvjeti je dugovječnost LED rasvjete s obzirom na to da naša rasvjeta ima radni vijek od 70 do 120 tisuća radnih sati. Drugim riječima, prosječna LED dioda ima radni vijek toliko dugi da može kontinuirano svjetliti 24 sata dnevno punih 10 godina ! Uz to, LED rasvjeta nije osjetljiva na udarce i vibracije što je čini idealnom za sve uvijete rada. 

Ekološki aspekt

Uz već navedene prednosti LED rasvjete, treba napomenuti i ekološki aspekt i prednosti jer se u izradi LED rasvjete ne koriste štetni materijalu poput žive, arsena, itrija, kadmij bromida i ostalih.

Projektiranje i izrada LED rasvjete

 

 Projektiranje LED rasvjete se vrši prema rasvjetnim tijelima, postojećem prostoru ili dostavljenoj dokumentaciji i potrebi što znači da Vam možemo ponuditi projektiranje, izradu i ugradnju LED rasvjete u već gotova rasvjetna tijela ( npr. reklama ), ali i specijalno za Vaš prostor projektirati, izraditi i ugraditi LED rasvjetu. Za više informacija o našoj ponudi pogledajte naš LED katalog.

 

Certifikati

Tvrta ITD TIM će izdati atest i certifikat za svaki materijal koji koristi za izradu tiskanih pločica i atest i certifikat s kojim i sama raspolaže ( ISO standard 9001/2015 ) .

Zatvori